Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@01:28:47 GMT

نکات حقوقی دیه

تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۵۱۴۰۷

نکات حقوقی دیه

در نظام حقوقی ایران دیه را می توان مالی دانست که در تمام جنایات به مجنی علیه یا اولیا دم وی پرداخت می گردد.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام وکیل شاه مرادی، در جنایات شبه عمدی و خطای محض اصل بر پرداخت دیه بوده و قصاص در این موارد راه ندارد، لیکن در جنایات عمدی نیز در صورتی که امکان قصاص وجود نداشته باشد یا مرتکب و مجنی علیه بر پرداخت دیه مصالحه نمایند، دیه جایگزین قصاص خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حضور و همراهی وکیل متخصص دیه به جهت اشراف به قوانین مربوطه و رویه عملی مراجع قضایی، موجب تسهیل در امر می گردد.

ماهیت دیه، مجازات یا خسارت؟

دیه هم مجازات است تا علاوه بر تنبیه مرتکب، مانع دیگران نیز شود، هم به منظور جبران ضرر به مجنی علیه  داده می‌شود. از این ایراد هم نباید هراسید که چگونه ممکن است امری، دو ماهیت جداگانه داشته باشد؛ زیرا دیه از امور اعتباری است، وحدت و کثرت ماهیت آن نیز ساخته ذهن و قراردادهای اجتماعی است. در واقع دیه به اعتبارهای گوناگون، ممکن است چهره کیفری یا مدنی و یا هر دو را داشته باشد.

نظام دیات قبل از اسلام

ضمن کاوش‌ های باستان ‌شناسی که در منطقه شوش بین سالهای ۱۸۹۹ تا ۱۹۰۲ انجام شد، یک گروه فرانسوی موفق به کشف یکی از پر ارزش‌ترین منابع تاریخ حقوق یعنی «مجموعه قوانین حمورابی‌» شدند.

این مجموعه قوانین بر سنگی به طول دو و نیم و به عرض یک و نیم متر حک شده و قدیمی‌ترین و کامل‌ترین قوانین مربوط به حدود چهار هزار سال پیش بر آن منقوش شده، مجموعه قوانین حمورابی با توجه به زمان تدوین آن یکی از شاهکارهای تاریخ قانون و قانونگذاری است که به ادعاهای افتخارآمیز کسانی که قوانین روم و یونان را تنها منبع قوانین فعلی و برجسته‌ترین آن‌ها می ‌دانند خاتمه می‌دهد.

نظام قصاص و دیات در این مجموعه بر اساس امتیازات طبقاتی است و با مجرمین در مورد پرداخت دیه به طور یکسان برخورد نمی‌شود.  مطابق این مجموعه قوانین، قصاص وقتی قابل اعمال است که مرتکب عمدا دیگری را به قتل رسانده باشد یا عضوی از اعضای او را شکسته و یا او را مجروح کرده باشد.

جرح غیرعمدی طبق مندرجات ماده ۲۰۶ فقط موجب پرداخت هزینه مداوای شخص مجروح منتهی می شد و ضارب ناگریز به پرداخت آن بوده است، در ضرب و جرح غیرعمدی که منتهی به فوت ضارب را به دلیل غیرعمدی بودن قتل به قصاص محکوم نمی ‌کردند، اما باید نیم مانا نقره به عنوان دیه به اولیای دم پرداخت می‌گردید.

دیه در نظام اسلام

در اسلام و در آیه ۹۲ سوره نساء قرآن چنین آمده است «ومن قتل مومن خطاً فتحریر رقبۀ مومنه و دیه مسلمه الی اهله» به این معنا که در قتل خطایی پرداخت دیه به صاحب دم واجب شده‌ است و بدین ترتیب در اسلام اخذ دیه مقرر شده‌ است. آنچه امروزه در قوانین ایران تحت عنوان دیه مقرر شده، بر اساس منابع فقهی و اسلامی می‌باشد.

جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان در رابطه با نحوه دریافت دیه، با شماره ۰۹۱۲۳۹۳۹۷۵۹ – وکیل پایه یک دادگستری، امید شاه مرادی تماس گرفته و یا از طریق سایت https://vakilshahmoradi.com اقدام نمایید.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دیه مجموعه قوانین پرداخت دیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۵۱۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکم قصاص قاتل وکیل شاهرودی در دیوان عالی کشور تایید شد

رئیس کل دادگستری استان سمنان از تأئید حکم قصاص قاتل وکیل شاهرودی (محمود رضا جعفر آقایی) در دیوان عالی کشور خبر داد.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین اکبری گفت: شهریورماه سال گذشته آخرین مظنون به قتل وکیل شاهرودی در یکی از استان‌های همجوار شناسایی و مظنون دستگیر شده به قتل مرحوم محمودرضا جعفر آقایی اعتراف و در جریان مراحل رسیدگی پرونده برای رسیدگی به اعتراض متهمان به دیوان عالی کشور ارسال شد.

رئیس کل دادگستری استان سمنان بیان کرد: در نهایت دیوان عالی کشور با رد اعتراض و فرجام خواهی مباشر، آمر و معاونان در قتل، دادنامه صادره از شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان سمنان مستقر در شاهرود را عیناً تایید و ابرام کرد.

وی تصریح کرد: مباشر قتل به قصاص و معاونین به تحمل ۲۵ سال حبس محکوم شدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین اکبری در خاتمه تاکید کرد: دستگاه قضایی استان سمنان در مسیر حفظ و اجرای نظم عمومی در جامعه بدون مماشات، عبرت‌آموز و البته بازدارنده رفتار می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۹ قانون عجیب که فقط در کشور سوئیس وجود دارد!
  • جوان اهل گرمی از چوبه دار در تهران نجات یافت
  • نجات جوان اهل گرمی اردبیل از چوبه دار
  • حکم قصاص قاتل وکیل شاهرودی تایید شد
  • نجات جوان اهل گرمی از چوبه دار در تهران
  • حکم قصاص قاتل وکیل شاهرودی در دیوان عالی کشور تایید شد
  • روش و نرخ محاسبه خدمات قضایی به کمک مشاوره حقوقی
  • نکات حقوقی و قوانین مربوط به دیه
  • بیش از یک تُن مواد غذایی غیربهداشتی کشف و جمع‌آوری شد
  • بیش از یک تن مواد غذایی غیرقابل مصرف در چناران نابود شد